Dette er min mediablogg. Oppgavene fullført i denne bloggen finner du under Nyttige Lenker under tittelen Bloggoppgaveside.


fredag 12. mars 2010

Hva er Medietilsynet og hvilke oppgaver har dette organet i Norge?

Medietilsynet er et statelig organ som holder tilsyn med ulike aspekter ved medieverdenen i Norge.
Medietilsynets viktigste oppgave er å holde tilsyn med media. Det vil si at Medietilsynet håndhever lover og regler som gjelder i medieverden, ved siden av Pressens Faglige Utvalg, som også er et klageorgan. Men Medietilsynet har mange andre funksjoner i Norge.
De to viktigste er at de holder oppsyn med eierforholdene i norske medier, og at de setter aldergrenser på filmer og spill.
Eierforholdene i norske medier er regulert av en rekke lover, som sikrer at eierkonsentrasjonen ikke blir for stor. Eierkonsentrasjon vil si at en eier eier store deler av et eller flere medier. Dette kan ha stor innflytelse på det redaksjonelle innholdet i et medie. Redaksjonen i et medie med stor eierkonsentrasjon kan føle seg presset til å vinkle ulike saker anerledes enn de de ellers ville gjort. For stor eierkonsentrasjon kan derfor føre til svekket ytringsfrihet. I Norge er selskaper som Orkla, Edda Media og Schibsted kjent for å sitte på store eierandeler i norske medier.
Medietilsynet har også en viktig oppgave i forhold til å beskytte barn mot medier. For eksempel bruker de tid på å lære barn om internett. Medietilsynet setter også aldersgrenser på å filmer og spill, for å beskytte barn mot innholdet.
I tillegg har Medietilsynet en rekke andre funskjoner i det norske samfunnet. Blant annet bevilger de pressestøtte til ulike medier for å sørge for et bredt mangfold. Denne pressestøtten går for eksempel til lokalaviser, eller publikasjoner med målgrupper innen spesifikke segmenter. Dersom du vil lese mer om det her, eller gå inn på Medietilsynets egen hjemmeside.
Kilder: Regjeringen, Store Norske Leksikon, Medietilsynet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar