Dette er min mediablogg. Oppgavene fullført i denne bloggen finner du under Nyttige Lenker under tittelen Bloggoppgaveside.


fredag 19. februar 2010

The Godfather: "I'm gonna make him an offer he can't refuse."

Gudfaren er min favorittfilm. Den er fra 1972, regissert av Francis Ford Coppola, og er uten tvil et lite stykke filmhistorie, og et større stykke perfeksjon. Filmen er en mafiafilm basert på Mario Puzos roman utgitt i 1969 med samme navn. Gudfaren vant Oscar i 1973 for beste film, beste manus basert på et annet medium og beste mannelig hovedrolle (Marlon Brando nektet å motta prisen på grunn av den voldsomme diskrimineringen av urbefolkningen i USA, særlig var diskrimineringen sterk i Hollywood).

PLOT
Corleone familien er involvert i omfattende mafiavirksomhet og driver med det meste av kriminalitet, bare ikke narkotika. Fordi Don Corleone er ekspert til å bestikke mennesker med makt, kommer folk til han med sine problemer. Dersom han ser det som nyttig å hjelpe disse menneskene, så gjør han det, og på denne måten har han knyttet til seg et omfattende nettverk. Corleones største fiende er Tattaglia - familien. Filmen begynner med et bryllup hvor Don Corleone får besøk av en venn som heter Johnny som han har hjulpet til å bli sanger. Denne Johnny vil ha en skuespillerrolle, men filmskaperen vil ikke gi den til han. Han våkner med hodet til yndlingshesten sin i sengen. Den fortsetter med at en mann ved navn Sollozzo "The Turk" vil de med på en narkotika avtale, men det vil ikke Vito Corleone for han driver ikke med narkotika. "The Turk" jobber for Tattaglia - familien så Vito synes i tillegg opplegget virker suspekt. Han sender derfor en betrodd venn ved navn Luca Brasi for å bli venn med Tattaglia - familien og Sollozzo, og finne ut hva de pønsker på. Michael er den mellomste sønnen. Han lever et rolig liv med kjæresten Kay og holder seg unna familie foreliggende. Brasi møter Sollozzo og de blir enige om å være business partnere, men det er en felle og Brasi blir drept. Senere blir Don Corleone skutt mens han handler med den ene sønnen sin Fredo. Fredo klandrer seg selv fordi han ikke klarte å gjøre noe. Michael blir da blandet dypere inn i familie forretningene, og kan ikke lenger gjemme seg bort med Kay. Corleones tre sønner; Santiono "Sonny", Michael og Fredo, samt familiens advokat Tom Hagen må styre familie forretningene. En krig har begynt, og bare de smarteste og kaldeste vil overleve.

MIN VURDERING
Gudfaren er et mesterverk av en film. Filmen bruker lang tid på å bygge opp karakterene og relasjonene mellom de ulike familiemedlemmene og rivalene deres. Det er mange karakterer i denne filmen man får veldig godt kjenneskap til utfra handlingene deres. Man får også et veldig bra innblikk i denne typen mafiavirksomhet.
Lyssettingen er veldig mørk og litt gulaktig, som gir filmen et veldig gammeldags preg, og dette er passende fordi handlingen foregår i 40 - tallets Amerika. Bruken av halvnære bilder kommer godt frem når Gudfaren møter venner eller, "klienter" bak pulten i begynnelsen av filmen. Effekten av dette kombinert med at lyssettingen er mørk, med mye lys på Vito Corleone gjør at man skjønner at dette er en person med mye makt. Den er selvfølgelig veldig voldelig, men kun det mest nødvendige for å fortelle historien er tatt med, og på denne måten prøver den ikke for hardt å sjokkere. Den er veldig realistisk, og troverdig, med et fantastisk skuespillergalleri. Det er definitivt verdt å ta 168 minutter ut av livet for å se denne filmen, og jeg lover at du kommer til å ville se både den andre og den tredje filmen (selv om de ikke er like bra).

Alle bildene i dette innlegget tilhører Paramount Pictures.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar